Het is internationale vrouwendag!

Al jaren strijden vrouwen voor individuele rechten, vrijheid en een gelijkwaardige behandeling. Om echte gelijkheid te bereiken zijn er ook mannen nodig die opstaan en gelijkwaardigheid. Tijd voor solidariteit dus.


8 maart

8 maart is een dag waarop vrouwen centraal staan. Niet alleen Nederland doet hier aan mee, maar ook veel andere landen staan op deze dag stil bij de rechten van vrouwen. Het wordt dus ook wel wereldvrouwendag genoemd. Dit jaar is het thema Solidariteit.  De verschillen die er momenteel nog steeds zijn ten opzichte van mannen zijn enorm groot!  Regelmatig komt het voor dat mannen een hoger salaris hebben. Mannen werken vaak fulltime, werken buiten de deur. Vrouwen werken vaker parttime, zorgen voor het huishouden en voor de kinderen en het salaris dat zij verdienen is vaak lager. Hierdoor is het voor sommige vrouwen lastiger om economisch zelfstandig te zijn. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de vrouwen in de maatschappij en het belang daarvan en daar kunnen veel mensen nog iets van leren! Deze dag staat in het teken van gelijkheid.

Wat is de betekenis van solidariteit?

Volgens het woordenboek Van Dale is solidariteit “bewustzijn van saamhorigheid en bereidheid om de consequenties daarvan te dragen”, en solidair betekent: “door een gevoel van samenhorigheid verbonden”. Saamhorigheid is “het besef, het gevoel van bij elkaar te horen en elkaar te moeten steunen”.

Handen, Team, Verenigde, Samen, Mensen, Eenheid

De coronacrisis is een mooi voorbeeld van solidariteit, want dat bracht een golf van solidariteit teweeg. Kleine verhalen van solidariteit verschenen dagelijks in de media. Mensen naaiden mondmaskers, we applaudisseerden voor zorgverleners en deden boodschappen voor onze oude buren. Er was een heuse berenjacht voor de kinderen en ga zo maar door; allemaal acties verzonnen door mensen om anderen te laten weten dat ze erbij horen, dat we om ze geven en waarderen wat ze doen. Samen.. solidair.  

Datzelfde zie je nu ook gebeuren door wat er gebeurt in de Oekraïne; mensen bieden hun huis aan, kleding, eten, geld en allerlei andere acties worden opgezet om hulp te bieden in de wens elkaar te steunen in moeilijke tijden.

In de strijd voor vrouwenrechten is dat ook nodig; mensen die elkaar steunen en helpen.

Hoe solidair zijn we op school? Kunnen we dit verbeteren?

Als vrouwen last hebben van ongewenst gedrag, vind je dat andere mannen zich daarover zouden moeten uitspreken? Zou dat helpen?

Hoe is het in de wereld als je denkt aan veiligheid van meisjes en vrouwen? Hoe staat het met geweld tegenover meisjes en vrouwen? Zijn het nog steeds de mannen die vaak meer verdienen dan vrouwen?

Hieronder zie je hoe mensen solidariteit uitleggen en uitbeelden. Wat betekent solidariteit voor jou? Hoe zou jij dat uitbeelden?

Feiten over vrouwen

  1. Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking.
  2. Vrouwen doen 66% van al het werk.
  3. Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen.
  4. Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen.
  5. Van alle regeringsleiders op de wereld is 5% vrouw.
  6. Van alle armen op de wereld is 75% vrouw.
  7. Van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw.
  8. Van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw.
  9. Van de 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland is 38% vrouw.
  10. Vrouwen in Nederland verdienen gemiddeld 23% minder dan mannen.

Sterke vrouwen

Bron: www.happinez.nl

Oprah Winfrey: geef nooit op

Als er iemand is die laat zien dat alles mogelijk is in het leven, is het Oprah Winfrey. Het grootste televisie-icoon ter wereld werd geboren in een arm gezin, raakte al op haar veertiende in verwachting nadat ze was misbruikt door een oom. Maar wat ze ook meemaakte, altijd wist ze uiteindelijk ergens de kracht vandaan te halen om door te gaan. Met haar hartelijkheid en optimisme, maar ook door haar inzet voor mensenrechten, werd ze een voorbeeld voor vrouwen overal ter wereld.

Afbeeldingsresultaat voor oprah winfrey

‘Toe maar, val maar. De wereld ziet er anders uit vanaf de grond’

Aung San Suu Kyi: houd vast aan waar je in gelooft

Minstens zoveel doorzettingsvermogen toont Aung San Suu Kyi, de beroemdste politiek activist ter wereld. Twintig jaar lang had ze huisarrest, omdat haar National League for Democracy door het militaire regime niet werd getolereerd, maar ze bleef vasthouden aan haar strijd voor mensenrechten en democratie in Myanmar.

Afbeeldingsresultaat voor aung san suu kyi

‘Vrijheid en democratie zijn dromen die je nooit opgeeft’

Coco Chanel: volg je eigen pad

Iedereen kent de beroemde mantelpakjes en parelkettingen van Coco Chanel. Maar Coco veranderde veel meer dan alleen de mode: ze liet vrouwen ook anders naar zichzelf kijken. Ze trok zich niets aan van conventies, en liet zich leiden door haar eigen visie op vrouwelijkheid. Bijzonder, want Coco’s jeugd was helemaal niet zo glamoureus: ze bracht een groot deel van haar jeugd door in een weeshuis bij de nonnen. Zij leerden haar iets wat haar leven veranderde: naaien.

Afbeeldingsresultaat voor Coco Chanel

‘Het moedigste wat je kunt doen is nog altijd: zelf nadenken. Hardop’

Joan Halifax: wees sterk èn zacht

‘Strong back, soft front’ is het motto van de beroemde zenboeddhist Joan Halifax. Haar hele leven laat ze al zien hoe je zachtheid, compassie, combineert met kracht. Ze begeleidt terminaal zieke mensen in de laatste fase van hun leven, en zet zich al tientallen jaren in voor mensenrechten. Je inzetten voor mensen, heel praktisch, is voor haar ‘de ultieme vorm van boeddhisme’.

Afbeeldingsresultaat voor Joan Halifax

‘Denk nooit dat compassie zwak is. Compassie gaat over kracht’

Malala Yousafzai: strijd voor je idealen

Op haar vijftiende had Malala Yousafzai uit Pakistan al haar eigen dag – de Dag van Malala, uitgeroepen door de VN – en op haar zeventiende won ze de Nobelprijs voor de Vrede. Dat was allebei niet voor niets. Als meisje van elf hield ze al een blog bij over het gewelddadige regime van de Taliban, en de gevolgen daarvan voor meisjes – die niet meer naar school mochten. Haar eerlijke verslag bracht haar in groot gevaar, en ze overleefde ternauwernood een aanslag door de Taliban. Het hield haar niet tegen. Nog steeds strijdt ze voor het recht op onderwijs van meisjes.

Afbeeldingsresultaat voor Malala Yousafzai

Als de hele wereld stil is, wordt zelfs één stem krachtig’

Pema Chödrön: durf te wankelen

Soms lijkt het alsof je in het leven je houvast kwijt bent – bijvoorbeeld wanneer je ziek wordt, of een geliefde verliest. Juist die momenten zijn volgens Pema Chödrön, de eerste Amerikaanse boeddhistische non ooit, een kans.

Afbeeldingsresultaat voor Pema Chödrön

En ze spreekt uit ervaring. Na een verdrietige scheiding kwam ze terecht bij het boeddhisme, en leerde ze dat lijden niet door pijn veroorzaakt wordt, maar door hoe wij op die pijn reageren. Ook sinds ze het boeddhisme ontdekt heeft, verliest ze af en toe nog haar evenwicht – maar ze leerde dat te accepteren.

Wat we moeten doen om het lijden te verzachten, is het volledig doorleven’

Ken jij een sterke vrouw? Wat maakt haar sterk?

Ken jij een inspirerende uitspraak?

Internationale Vrouwendag

Filmtips:

Film over de Dolle Mina’s

Suffragetta.

De enige kans op verandering voor vrouwen was radicalisering en geweld. In hun strijd voor gelijke rechten zetten de vrouwen van de beweging Suffragetta alles op het spel: hun banen, hun gezinnen, hun kinderen en hun leven. Maud (Carey Mulligan) was zo’n strijder. Het verhaal van haar gevecht voor vrouwenrechten is meeslepend en schokkend als een thriller; en tegelijkertijd hartverscheurend en inspirerend.