Waar liggen je prioriteiten?

prioriteiten
Welke dingen zijn voor jou belangrijk in het leven?

Soms beseffen we niet wat er echt belangrijk is in het leven. Het is daarom goed om af en toe eens de balans op te maken van hetgeen écht invloed heeft op ons geluk en welzijn, oftewel, kijken waar jouw prioriteiten liggen.


Of het nu komt door Corona, een ongeval dat je leven compleet verandert, of een gebeurtenis die onherstelbare schade aanricht, vaak besef je pas hoe belangrijk iets is op het moment dat het er niet meer is.

Bekijk de volgende video:

Liever het verhaal lezen in plaats van een filmpje?

“Een professor stond voor de collegezaal. Er stonden allerlei dingen voor hem op z’n bureau. Toen het college begon, pakte hij zonder iets te zeggen een grote, lege glazen pot en deed hem vol met grote keien. Toen de pot tot de rand gevuld was vroeg hij de studenten of de pot vol was. Ze zeiden: “Ja.”

Vervolgens pakte de professor een doos met kleine kiezelsteentjes en goot die uit in de pot. Hij schudde de pot een beetje heen en weer en de kiezelsteentjes rolden in de open plekjes tussen de grote keien. Toen vroeg hij zijn studenten opnieuw of de pot vol was. Ze zeiden weer “Ja.”

Nu pakte de professor een doos met zand en goot hem uit in de pot. En natuurlijk, het zand vulde alles verder op. En weer vroeg hij of de pot nu vol was. En weer zeiden de studenten: ”Ja, nu is de pot echt vol.”

Daarop nam de professor twee glazen water van de tafel en goot ze leeg in de pot. Het water vulde de ruimte tussen de zandkorrels.”

“Nu is de vaas vol”, zei de professor. “Wat kun je hiervan leren?”


Een leerling stak zijn hand op. “Hoe vol je schema ook lijkt, je kunt altijd nog wel ergens tijd voor vrij maken.”
“Nee”, sprak de professor: “Dat is niet het punt. Dit voorbeeld illustreert dat je nooit alles in de vaas had gekregen als je de grote kiezels er niet als eerste in doet.

Als we alle kleine dingen (de kiezeltjes en het zand) belangrijker vinden en daar (teveel) tijd aan besteden, dan zullen zij alle ruimte in beslag nemen. Zo blijft er geen of te weinig tijd en aandacht over voor de belangrijke, grote dingen (de keien) in het leven.

Leg de stenen als eerste in de vaas. Geef ze de ruimte, geef ze voorrang. Vul de rest op met de kleinere dingen.

Leg in je eigen woorden uit waar deze metafoor over gaat.

Wat zijn de ‘grote stenen’ van ons leven? Onze familie, onze dromen, ons geloof?

Maak een ‘herinneringenpot’.

Hoeveel mooie, kleine momenten kun je nog opnoemen van het afgelopen jaar? Je weet de grote dingen vast nog, maar ook de kleine dingen? Juist al die lieve, kleine dingen, waar je ook zo van hebt genoten, die weet je misschien niet meer. Daar is een leuke oplossing voor; herinneringenpot! Een pot waar je alle mooie momenten in verzamelt om aan het einde van het jaar op terug te kijken. Alle momenten die je leven vormt het komende jaar en die bepalen welke richting je in gaat, zowel groot als klein, komen in de pot. Je kunt je pot maken zoals je wilt.

Herinneringen pot, memory jar maken (3)

Stel jezelf de vraag: wat zijn in deze fase van mijn leven mijn prioriteiten? Waar wil ik energie aan besteden? Wat vind ik een waardevolle invulling van mijn leven. Als ik straks terugkijk op mijn leven, wat hoop ik dan tegen te komen? Wat is dan je antwoord?

Knip of scheur blanco papier in 40 stukken papier. Schijf de onderstaande prioriteiten over op deze papiertje; op elk papiertje 1. Leg dan een top-10 van de prioriteiten, waarbij je aan 1 de meeste waarde toekent (het belangrijkst vindt) . Staat jouw prioriteit er niet bij, voeg deze dan uiteraard toe aan de lijst. Wees eerlijk! Wat vind je echt belangrijk?

Gezondheid
Gezinsleven
Geld
Seks
Werk
Carrière
Vrienden / kennissen
Familie
Alleen zijn / rust
Bezit (materiële zaken)
Kinderen
Gevoel van veiligheid
Opleiding
Prestige
Macht
Erkenning
Traditie / wortels
Tijd
Ontspanning / vrije tijd
Je ontspannen voelen / geen stress
Religie / spiritualiteit
Groei / ontwikkeling
Zorg voor anderen
Integriteit
Bewegen
Intellectuele groei
Creativiteit
Romantiek
Uiterlijk
Afwisseling / opwinding
Genot
Comfort / gemak
Maatschappelijke betrokkenheid

Kijk nog eens goed naar je tien prioriteiten. Stel nu een prioriteitenlijstje op van maximaal vijf prioriteiten. Als je deze prioriteiten breder kunt maken, doe dat dan. Dus staat er in je top vijf bijvoorbeeld ‘afvallen’, maar bedoel je dat je graag wilt afvallen om je gezonder en fitter te voelen, maak dan van ‘gezondheid’ je prioriteit.

Besteed jij veel tijd aan zaken die niet belangrijk voor je zijn, en te weinig tijd aan de zaken die je echt gelukkig en blij maken?