Verraad

Judas verraadde Jezus. Hij liet gewapende mannen weten wie ze moesten oppakken door Jezus een kus te geven. Verraad komt vaak uit een onverwachte hoek.


Jezus en Judas waren vrienden, maar Judas verraadde Jezus in ruil voor zilverstukken. Hoe? Door hem een kus te geven. Een Judaskus, het symbool voor verraad. Wie een Judaskus geeft, doet alsof hij of zij het beste met de ander voor heeft, maar steekt in werkelijkheid een mes in iemands rug.

Verraden worden door een vriend….door een kus. Wat voor betekenis had deze vriendschap?

Verraad komt vaak uit onverwachte hoek en doet pijn. Dit heeft te maken met dat je kan worden verraden door iemand die je vertrouwt. Je zou verraden kunnen worden door een collega die je in vertrouwen hebt genomen, een familielid, je partner of je beste vriend. Je kan ook verraden worden door een groep: je kunt je verraden voelen wanneer meerdere van je vrienden een vervelende roddel over jou verspreiden, of als je niet wordt uitgenodigd voor een familiefeestje.

Wanneer voelde jij je verraden?

Wat heb je toen gedaan?

Soms is verraad niet zo zwart wit. Iedereen zal het erover eens zijn dat het laf is om je beste vriend voor een fortuin op te lichten, alleen zodat jij een villa kan kopen. Je beste vriend zal zich behoorlijk verraden voelen. Maar wat als het gaat om iets waar onze meningen over kunnen verschillen?
Is het verraad als je een verjaardag van een goede vriend overslaat om naar een belangrijke vergadering te gaan? Of je kind een keer extra naar de oppas brengen, zodat jij een dagje kan opladen. Is dat verraad van goed ouderschap?

Hoe denk jij over bovenstaande situaties?