T(s)ekstuele voorlichting!!

Veel jongeren vinden online flirten leuk en spannend. Foto’s, filmpjes of sexy berichten sturen naar iemand om een beetje te flirten, is normaal. Het wordt een heel stuk minder leuk als deze foto’s, filmpjes en berichten tegen iemands wil in worden verspreid of worden gebruikt om ermee te pesten. Dit kan desastreuze gevolgen hebben!


Zangeres MEAU heeft een nieuw nummer uitgebracht, genaamd: ‘Stukje van Mij’. In het nummer wordt het vertrouwen van een meisje beschadigd van wie intieme beelden worden doorgestuurd. Kijk maar eens mee naar onderstaande video.

Wat is jouw eerste reactie bij het zien van deze video?

Stuur jij wel eens spannende foto’s, filmpjes of berichten (door)?

Zijn jouw foto’s, filmpjes of berichten wel eens ongewenst doorgestuurd?

Cijfers van sexting

Sexting komt van de Engelse woorden sex en texting (texting betekent sms-en): het versturen van eigen naaktfoto, spannende video of erotische tekstberichten. Dit kan via sms, WhatsApp en andere sociale media. Uit recent onderzoek blijkt dat in de afgelopen zes maanden zo’n 15% van de jongeren tussen de 13 en de 24 jaar aan sexting heeft gedaan. Vaak is dit spannend en leuk, maar bij één op de honderd jongeren kreeg dit een vervelend vervolg. Zij maakten mee dat hun intieme beelden ongewild werden doorgestuurd naar anderen. De achterliggende boodschap van het nummer ‘Stukje van Mij’ van zangeres MEAU is dan ook: denk na voordat je zoiets doorstuurt!

(Bron: Rutgers)

Sexting: experimenteer- of probleemgedrag?

Welke regels zijn er omtrent sexting?

Wat vind jij van sexting?

Wie is schuldig?

Vaak hebben slachtoffers het gevoel dat het verspreiden van de intieme foto’s hun eigen schuld is. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Diegene die doorsturen (en diegene daarna, etc.) zijn de boosdoeners! Het gebeurt veel op middelbare scholen. Iemand stuurt een spannende foto of filmpje, de ander stuurt het door en iedereen keert zich tegen die persoon, terwijl hij/zij juist het slachtoffer is. Of er wordt gezegd: ‘waarom maak je dan ook zulke foto’s?’. Ook hierin wordt de schuld weer bij het slachtoffer gelegd.

Om dit probleem aan te pakken, moet de verantwoordelijkheid bij de plegers gelegd moeten worden. Wat doe je als je sexy materiaal van iemand ontvangt? Het doorsturen van zulk materiaal maakt jou verantwoordelijk en is bovendien strafbaar. Zangeres MEAU hoopt met haar nummer een verandering teweegbrengt en dat iedereen gaat beseffen dat ze iets verkeerd doen als ze dergelijke beelden doorsturen.

Lesplan: Denk na voor je doorstuurt!

Wil je in jouw klas aandacht hebben voor sexting en het bewust omgaan met het delen van media. Wil je bij jouw leerlingen/studenten bewustzijn creëren over online veiligheid, respectvolle communicatie bevorderen en discussies stimuleren over thema’s als wederzijdse toestemming, het stellen van grenzen en het onderhouden van gezonde relaties. Klik dan op onderstaande link voor de lesbrief ‘Denk na voor je doorstuurt!

Meer lezen over sexting?