Tradwife; traditionele vrouw!

Vrouwen die gelukkig worden van een ouderwetse rolverdeling: haar man is kostwinner en zij zorgt thuis voor het gezin. De term ’tradwife’ wordt online steeds populairder. Keren we in de toekomst terug naar een traditionele rolverdeling?


Traditionele rolverdeling

Je weet vast wel hoe mannen vroeger werden gezien. Toen dachten mensen dat alle mannen stoer en bazig moesten zijn, terwijl vrouwen vooral thuis moesten blijven om voor het gezin te zorgen. Vandaag de dag lijken die ideeën over de traditionele rollen redelijk te zijn verdwenen. We omarmen nu allerlei ideeën over man-zijn en vrouw-zijn. Mannen vinden het prima om hun gevoelige kant te laten zien, terwijl vrouwen steeds meer streven naar een carrière buiten huis.

Mannen en vrouwen steeds meer gelijk

Die omslag begon in de vorige eeuw, toen vrouwen meer kansen kregen op school en werk. Ze kozen voor beroepen die eerder vooral door mannen werden gedaan. Ook veranderden wetten om te zorgen voor gelijke rechten en kansen voor mannen en vrouwen. Nu zie je steeds vaker dat mannen en vrouwen samen de touwtjes in handen hebben, zowel thuis als op het werk. Hoewel de verwachtingen nog wel verschillen, hebben mannen en vrouwen nu meer vrijheid om zelf te kiezen hoe ze hun leven willen invullen.

Kijk op moderne rolverdeling verandert: is de traditionele vrouw weer terug?

De laatste jaren hoor je ook vaker een ander geluid. Inmiddels zijn er namelijk steeds meer mensen die zich verzetten tegen deze verandering. Ze vinden het bijvoorbeeld lastiger om mee te gaan in de drukte van het moderne, snelle leven waarin iedereen alles moet doen en kunnen. En daarbij alle ballen in de lucht moeten houden. Zij willen voor hun eigen gezin liever de traditionele genderrollen: mannen werken en zorgen voor het geld zorgen en vrouwen richten zich vooral op thuis om te zorgen voor de kinderen en voor het huishouden.

Zo komen we aan de termen ’tradwife’ en ’tradman’, wat afkortingen zijn voor ’traditional wife’ en ’traditional man’.

Hoe is de rolverdeling bij jou thuis? Wie werkt en wie doet het huishouden?

Hoe was de rolverdeling vroeger bij jouw opa en oma thuis?

Hoe ziet jouw ideale taakverdeling in de toekomst in huis eruit?

Hoe verwacht jij dat de taakverdeling in huis in de toekomst voor jou eruit gaat zien?