Songfestival – alleen maar een liedjesfeest?

Songfestival. Dat is toch een wedstrijd waarbij het mooiste liedje wint? Je zou zeggen van wel. Maar we hebben dit jaar gezien dat er veel meer meespeelt. Oekraïne heeft gewonnen. Omdat ze het mooiste liedje hadden? Of als steunbetuiging van ons allemaal?


Alweer drie jaar geleden won ‘onze’ Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival. Zijn eerste reactie na het winnen? “Dit is voor groots dromen. Dit is voor muziek op de eerste plaats. Altijd!” Lang geleden bij de eerste versie van het festival, in 1956, was dat de bedoeling: een liedjesfeest zonder bijbedoelingen. Inmiddels weten we: wat er gebeurt in de wereld, is niet buiten te houden. Ook niet op het Songfestival.

Oekraïne is de winnaar!

Zoals al werd voorspeld door de bookmakers: Kalush Orchestra van Oekraïne heeft het Songfestival gewonnen dit jaar. Omdat ze het beste liedje hebben? Waarschijnlijk niet, alhoewel het wel een aanstekelijk nummer is. Tijdens de juryronde belandde Oekraïne al op de vierde plaats. Maar de televoters hebben massaal gestemd op Oekraïne. De oorlog in het land zal voor veel mensen reden zijn geweest om te stemmen op Oekraïne. Daarmee laten ze zien dat ze het land steunen in het conflict. De oorlog was tijdens deze versie van het festival trouwens nooit ver weg: de show startte al met ‘Give peace a chance’, gezongen door 1000 muzikanten uit Turijn. En zo zijn er in de afgelopen jaren best vaak momenten geweest waarop de politiek toch meespeelde. Tijdens het optreden van Madonna in 2019 kwamen er bijvoorbeeld 2 dansers het podium op: de een met een Palestijnse vlag, de ander met de Israëlische vlag.

Wat vind jij: terecht dat Oekraïne gewonnen heeft? Al hebben ze niet de beste song?

Minderheden

Ook deelnemers die aandacht vragen voor minderheden zie je steeds vaker op het Songfestival podium. De rechten van de LHBTIQ+ community staan bijvoorbeeld hoog op de agenda van het festival. Zo deed in 2014 Conchita Wurst mee, een dragqueen die met haar lied “Rise like a Phoenix” opkwam voor mensen die (nog) niet voor hun identiteit durven uit te komen. Dit jaar vroeg Sheldon Riley uit Australië aandacht voor ‘anders zijn’ met zijn lied ‘Not the same’.

Conchita Wurst

Zoek de deelnemers van het Songfestival van de afgelopen jaren eens op: welke vroegen aandacht voor de LHBTIQ+-ers?

Zo zie je maar: het gaat niet alleen om de muziek op het Songfestival. En dan hebben we het nog niet eens gehad over vriendjespolitiek tussen landen: buurlanden geven elkaar vaak hogere punten. En kleding? Dit jaar was er al weer ophef over de outfit van de Nederlandse deelneemster S10: haar buik is volgens sommigen veel te bloot! Wat vind jij? Kijk zelf maar:

En ieder jaar zijn er wel een of meer gekke acts. Ook dit jaar. Noorwegen stuurde bijvoorbeeld als gele wolven verklede zangers die zongen: ‘Give that Wolf a Banana’. Daarmee trokken ze wel de aandacht en scoorden ze misschien meer punten. Ook Spanje gooide dit jaar hoge ogen met een spectaculaire show. Kortom: het Songfestival is een festival waarbij het niet alleen om de muziek draait.