Socialbesitas

Hoe verslaafd ben jij aan je smartphone?


In de media hoor je vaak het woord ‘socialbesitas’. Socialbesitas wordt omschreven als ‘het dwangmatig bezig zijn met je smartphone of internet’. En dan vooral met sociale media als Facebook, Instagram, Snapchat en WhatsApp.

In anderhalf jaar tijd maakte fotograaf Ritzo meer dan 500 close-up straatportretten van mensen op het moment dat hij ze liet opkijken uit hun smartphone. Hij ving hun blik op het moment dat hun aandacht was tussen hier en nu en daar of daar of daar of waar eigenlijk? Zie je die blik in hun ogen?

Laten we de proef op de som nemen. Hoeveel uur zit jij per dag op je smartphone. Check het eens in de instellingen van je smartphone onder ‘schermtijd’ (Apple) of onder ‘digitaal welzijn’ (Android).

Hoe verslaafd ben jij aan jouw smartphone?

Hoe gezond is dat eigenlijk?

Wat kunnen we doen om die relatie te verbeteren?

20-20-2

Ben jij bekend met de 20-20-2-regel? Het houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar je scherm en houdt dan 20 seconden pauze. Kijk dan even uit het raam. Ga daarnaast 2 uur per dag naar buiten. Volgens oogartsen is dit het beste voor je ogen. Ook voor (jong)volwassenen is deze regel een aanrader.

Als je bewust bent van je schermtijd, kun je nog bewuster omgaan met al die schermen. Hoe minder schermtijd, hoe minder MB’s je verbruikt. Misschien kan je wel een kleinere internetbundel afsluiten. Een meevaller voor de ogen en voor je portemonnee! Nog een voordeel: de batterij van je telefoon gaat minder snel leeg.


Meer over dit onderwerp?

Bron: Routeplanner 1/2 | 3.5 Mediawijsheid | Socialbesitas