Oplossing gezocht!

Vanaf 1 juli moet je extra betalen voor wegwerpbekers en -bakjes. Of….. je maakt gebruik van een herbruikbare optie. Hoe zit dat dan bijvoorbeeld met de bakjes voor de patat? Hebben jullie een goed idee?

Misschien heb je het wel langs zien komen de laatste tijd. Vanaf 1 juli komt er een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat we de afvalberg verkleinen en zwerfafval terug dringen.

Hoeveel afval denk je dat we per dag weggooien in Nederland?
(Antwoord staat onderaan de pagina)

Op de site van de rijksoverheid staat het volgende:
Als je vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakje dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik. Dat is beter voor het milieu én vanaf 1 juli óók voor je portemonnee.

Ga voor jezelf na wat jij in een week koopt. Waar moet jij dan extra voor gaan betalen? Maak er samen een lijst van.

Je betaalt vanaf 1 juli niet alleen voor verpakkingen waarvan duidelijk is dat ze van plastic zijn. Denk daarbij aan de plastic bekertjes of het witte frietbakje uit de snackbar. Ook in kartonnen drinkbekers en pizzadozen zit een plastic laagje.

De overheid adviseert de volgende prijzen:

  • € 0,25 voor een beker;
  • € 0,50 voor een maaltijd (een maaltijd kan uit meerdere bakjes bestaan);
  • € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg of saus.

Denk je dat dit gaat helpen om de afvalberg te verkleinen? Waarom wel of niet?
Zoek op internet hoe de grote bedrijven dit aan gaan pakken (bijvoorbeeld de MC Donalds)

Scan de QR code en bekijk het filmpje op de site van de NOS (of klik hier)

Er moet dus een herbruikbaar alternatief aangeboden worden voor de plastic wegwerpverpakkingen. Misschien toch met je eigen bord of Tupperwarebakje naar de snackbar?

Uitdaging:
Bedenk een alternatief voor de plastic bakjes in de snackbar.
(Let op, je moet hier dus ook saus in kunnen doen. Zonder dat het lekt ofzo. Een linnen tasje gevuld met een patatje speciaal is dus niet zo heel handig)


Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer zijn gebruikt (rijksoverheid.nl)