Moed of moedig?

Moed! Wat is er voor nodig?


“Dat je er net niet was geweest voor een vriendin, dat je net niet de juiste woorden hebt gezegd, dat je net niet reageerde toen iemand iets zei dat echt niet oké was, dat je iemand die kwetsbaar was niet verdedigde, dat je toch eerst aan jezelf dacht.” Had je hiervoor net wat moed nodig?

Moed is wat er voor nodig is om op te staan en te spreken; moed is ook wat er voor nodig is om te gaan zitten en te luisteren.

Winston Churchill

Moeten we moedig zijn?

Van alle deugden is moed de minst saaie. Dat blijkt wel uit films. Een speelfilm over de deugden verstandigheid, vlijt en kuisheid levert een hoop gegaap en geen kijkcijfers op, maar de verhalen over moedige mensen zien we graag. Moed is goed als je op de bank kunt zitten, met de afstandsbediening in de hand. Maar in het eigen en echte leven is moed best een lastig iets!

Gelukkig leren we van fouten maken; fouten maken mag! Net als je spieren kun je moed wel oefenen, dus oefen elke dag! Soms lukt het, soms ook niet, maar laten we blijven oefenen; samen.

“Good Will Hunting”, een inspirerende film, die je laat zien dat je veel kunt, als je je angsten overwint en in jezelf gelooft. Will Hunting werkt als conciërge op een school. Hier komt een docent erachter dat hij een wiskundig genie is. In de film gaat het over zijn belemmerende problemen die hij door middel van therapie probeert op te lossen. Zijn grootste probleem is dat hij niet in zichzelf gelooft. In de therapie leert hij, met horten en stoten, dit wel te doen.

Om te kunnen zeggen; Ik heb moed.., welke vaardigheden, kwaliteiten of inzichten heb je daarvoor nodig?

Wanneer had je meer moed willen hebben?

Kijk eens rond in je omgeving; Wie heeft moed? Leg uit wat diegene met moed te maken heeft.