Mijn liefdestaal

Iedereen heeft een eigen manier om zijn liefde te uiten. Wat is jouw liefdestaal?


Vind jij het fijn om cadeautjes te ontvangen? Of stel je het juist op prijs wanneer iemand iets voor jou doet? Of zijn waardering uitspreek? Dit heeft alles te maken met de liefdestaal die jij spreekt.

Heb jij een idee wat jouw liefdestaal is? Wat vind jij belangrijk in een relatie?

Stel je voor dat jij Portugees spreekt en je partner spreekt Chinees. Je kan je voorstellen dat er dan best wel wat verwarring kan ontstaan. Er is geen twijfel over mogelijk dat je van elkaar houdt, maar er komt een moment dat er verwarring is of dat je elkaar niet helemaal begrijpt. Dat is ook het geval wanneer je allebei een andere taal van de liefde spreekt. Je moet moeite (blijven) doen om elkaar te begrijpen.

Dr Gary Chapman is een Amerikaanse schrijver en therapeut. Hij is de grondlegger van de 5 talen van de liefde. De basis hiervan is vrij simpel; iedereen ervaart liefde op een andere manier. Dit gaat om liefde geven, maar ook om liefde ontvangen. Sommige mensen vinden bepaalde dingen hierin heel belangrijk, bijvoorbeeld cadeautjes voor elkaar kopen, terwijl een ander dat absoluut niet zo belangrijk vindt.

Door uit te zoeken wat jouw liefdestaal is en bijvoorbeeld die van je partner, kun je veel over elkaar leren. Ook begrijp je elkaar beter, je komt erachter wat jij, maar ook de ander belangrijk vindt.

Volgens Chapman zijn er 5 liefdestalen te onderscheiden.

  • – Positieve woorden
    – Samen zijn
    – Cadeautjes krijgen
    – Dienen
    – Lichamelijk contact

Positieve woorden

Als dit jouw liefdestaal is, heb je behoefte aan positieve woorden. Je hecht waarde aan wat er wordt gezegd in een relatie. Taal is de manier om je liefde te uiten. Je bent gevoelig voor complimenten en hoort graag wat de ander fijn aan jou vindt. Denk bijvoorbeeld aan: ‘wat zie je er leuk uit vandaag’, of ‘wat fijn dat je voor me hebt gekookt’, of ‘ik hou van je.’

Samen zijn/tijd en aandacht

Tijd maken voor elkaar. Dat vind je belangrijk als dit jouw liefdestaal is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan samen een activiteit ondernemen, zonder dat er afleiding is. Op die manier laat je zien dat je van de ander houdt.

Cadeautjes krijgen

Iedereen vindt het natuurlijk leuk om een cadeautje te krijgen, maar voor sommigen is dit heel belangrijk. Het gaat dan niet per se om een groot of duur cadeau. Een gratis cadeautje kan hetzelfde effect hebben. Dit geeft een blijk van waardering, je hecht veel waarde aan het gebaar. Neem eens iets voor de ander mee of maak iets voor degene die deze liefdestaal heeft. Gewoon zomaar.

Dienen

Even stofzuigen. Dit lijkt niet direct het meest romantische wat je kan doen. Toch kan dit veel betekenen voor iemand die dit als liefdestaal heeft. Hij of zij vindt het fijn als je met acties laat zien dat er sprake is van liefde. Niet iets 100 keer moeten vragen, maar dat iemand uit zichzelf besluit om te doen voor de ander. Dit laat zien dat je bereid bent om moeite voor de ander te doen.

Lichamelijk contact

Als dit jouw liefdestaal is, vind je het fijn als er sprake is van fysieke aanraking. Dit kan al een knuffel zijn, hand in hand lopen of je hand op iemands schouders leggen.

Het is belangrijk om je eigen liefdestaal te kennen, maar ook die van de ander. Zo kun je makkelijk duidelijk maken waar je behoefte aan hebt en op welke manier jij liefde ervaart. Ook kun je uitzoeken waar de ander behoefte aan heeft en daarop inspelen.

Wat is jouw liefdestaal?

Is de liefdestaal alleen van toepassing in een romantische relatie? Of is dit ook toe te passen in je relaties met vrienden bijvoorbeeld?


Meer items over liefde? Probeer dan eens de zoekfunctie op de site!