Mam, leg je telefoon nou eens weg!

telefoongebruik

Uit een onderzoek van de Volkskrant is gebleken dat 6 op de 10 jongeren zich ergert aan de telefoongebruik van hun ouders. Hoe is dit bij jou thuis?


Misschien ken je het wel, je ouders die maar blijven herhalen dat je teveel op je telefoon zit. De opmerkingen vliegen je om de oren; ‘leg je telefoon nou eens weg’, of ‘je bent verslaafd!’

Welke uitspraken over telefoongebruik komen bij jou thuis vaak voorbij?

Hebben jullie thuis regels/afspraken over het gebruik van je telefoon?

Wat vind jij vervelend aan telefoongebruik van anderen?

De Volkskrant heeft een enquête gehouden onder jongeren. Hieruit blijkt dat de jongeren zich ergeren aan het telefoongebruik van hun ouders. Ze geven aan dat ze het vervelend vinden dat ouders niet luisteren wanneer ze iets vertellen, dat ouders regelmatig hun insta of mail checken tijdens het avondeten en ze vinden het oneerlijk dat ouders vaker op hun telefoon mogen dan jongeren.

Is dit herkenbaar?

Stel, jij mag de regels bepalen over het telefoongebruik thuis. Welke afspraken zou jij dan maken?

En als het gaat om sociale gelegenheden, wat zou je dan willen zien? Denk bijvoorbeeld aan afspreken met vrienden of in een restaurant.

En school? Welke afspraken zijn er op school? Zijn die bij elke docent hetzelfde? Welke afspraken zou jij met studenten maken over het telefoongebruik op school of in de les?

Komen jullie er met elkaar uit?

Bron: Volkskrant, NOSstories