Laat je niet kennen… Nee, laat je juist wel kennen!!!

‘Zoek elkaar op en zeg niet: “Als je me nodig hebt, moet je dat maar laten weten.” Als iemand jou nodig heeft kan die dat niet laten weten, dus ga ervan uit dat je nodig bent’, zegt Peter Heerschop. Jongeren hebben het soms zwaar. Hij wil de jongeren wat zeggen, dus ook tegen jou! Hij heeft ook tips voor je!


Jongeren hebben vaak emotionele problemen

Peter Heerschop is cabaretier, acteur en columnist bij radio NPO3. Hij spreekt de jeugd toe. Hij heeft het dus ook tegen jou!

Jongeren hebben het niet makkelijk; ze piekeren, kunnen zich angstig voelen, zijn ongelukkig en eenzaam. Ze ervaren veel stress en druk, want ze moeten het beste uit zichzelf halen. Steeds maar weer en overal; op straat, tijdens het uitgaan, thuis, op hun werk, op school en stage, maar ook op social media. O en dan zijn er nog de zorgen over de toekomst. Hoe gaat het verder met de klimaatcrisis, de oorlog, de vluchtelingen? O en dan hadden we ook nog jaren last van Corona. Dat was allemaal ook niet makkelijk!

‘Nee, ‘, zegt Peter Heerschop tegen jullie, ‘Jullie zijn geen aanstellers, wees gewoon eerlijk over hoe het met je gaat en vertel dat nou ook eens aan elkaar! Praat erover en je zult merken dat anderen het herkennen. Als het even niet zo lekker gaat, wees dan niet alleen vrolijk, want daar word je toch moe van? Bespreek je zorgen met je vrienden.

Laat je niet kennen… Nee, laat je juist wel kennen!!!

En zo heeft Peter ook nog wat tips voor de toekomst:

Geniet van het leven.

Waar geniet jij van?

Je zorgen maken heeft niet veel effect.

Waar maak jij je zorgen om? Heeft dat zin? Wat helpt misschien wel?

Zoek elkaar op en zeg niet ‘Als je me nodig hebt, weet je me te vinden’, maar ga er naar toe; je bent nodig!

Wie zou jou nodig kunnen hebben en waarom?

Onthoud de complimentjes die je krijgt.

Wat was het laatste compliment dat jij kreeg?

Kritiek kan ook lief bedoeld zijn.

Welk lief bedoeld advies heb jij wel eens gekregen?

Zorg goed voor je lichaam.

Hoe zorg jij voor je lichaam?

Bedenk wat je in het leven wilt. Kies wat en ga ervoor.

Waar ga jij voor?

Gaat iets mis? Niet erg, maar leer ervan!

Van welke fout heb jij geleerd?


SDG Goede gezondheid en welzijn

Leef je ongezond? Dan heb je daar zelf last van. Je voelt je minder fit en je moet vaker naar de dokter. Maar het heeft ook gevolgen voor de Nederlandse samenleving. Wist je dat we in 2022 11,3 procent van al het in Nederland verdiende geld (bruto binnenlands product heet dat) uitgeven aan de zorg?

Gelukkig is er ook goed nieuws: het aantal rokers daalt al jaren. De overheid doet met nieuwe regels haar best om overgewicht terug te dringen en te zorgen dat steeds minder mensen roken.

Ook een mentale gezondheid is belangrijk. Eind 2020 en in 2021 gaven meer mensen aan psychische klachten te hebben dan in voorgaande jaren. Vooral jongeren hadden hier veel last van.

Een gezond leven is belangrijk. Het is zelfs ‘essentieel voor duurzame ontwikkeling’, zeggen de Verenigde Naties. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie daalde de kindersterfte wereldwijd tussen 1990 en 2017 met ruim meer dan de helft. Dat is goed nieuws. Toch sterven elk jaar 5,2 miljoen kinderen voordat ze hun vijfde verjaardag vieren. Vooral in Azië en Afrika. Dat aantal moet omlaag.