Is perfectie perfect?

Op deze vraag geeft Boggie met haar nummer Nouveau Parfum uit 2013 een perfect antwoord. ‘Ik ben geen product’.


Misschien heb je nog nooit van deze Frans-Hongaarse zangeres Boggie of haar nummer Nouveau Parfum gehoord. Wellicht versta je de Franse woorden ook niet, maar de videoclip is heel duidelijk. Boggie wordt volledig gefotoshopt. Haar hele gezicht wordt glad gestreken, moedervlekjes worden verwijderd, haar ogen worden perfect naast elkaar gezet en haar haarkleur kan verschillende tinten krijgen. Aan het einde van de clip is ze nauwelijks meer te herkennen en gefotoshopt tot een adembenemende vrouw.

Wat doet deze videoclip met jou?

Boggie maakt met haar videoclip een punt! In haar refrein zingt ze ‘ik ben geen product’. Hiermee wil ze aantonen dat het schoonheidsideaal, voor zowel mannen als vrouwen, letterlijk onbereikbaar is. Ze wil de aandacht vestigen op hoe foto’s van celebs worden bewerkt om er perfect uit te zien. Denk maar eens aan de foto’s van beroemdheden op Instagram, in tijdschriften en in de mode-industrie. We zien gladde gezichten, slanke benen, dunne tailles en gespierde armen. Menigeen ziet er zo niet uit. Maar………….niet alleen beroemdheden maken regelmatig gebruik van fotoshop, maar veel van ons haalt ook een filter over een foto om beter voor de dag te komen. Hiermee doen wij dus ook mee aan het creëren van een vertekende werkelijkheid.

Maak jij weleens gebruik van fotoshop of filters?

Waarom doe je dit (niet)?

Zelfwaardering

Het gebruik van een fotoshopprogramma en filters doet afbreuk aan de werkelijkheid en realiteit en heeft vergaande gevolgen. Een filter om je omgeving wat zonniger te laten lijken niet direct, maar het fotoshoppen van gelaat en lichaam doet dat wel. Zo vergelijken veel jongens en meisjes, mannen en vrouwen zichzelf met dit ‘bijna perfecte beeld’ van de vrouw of man zoals te zien in de media, met onzekerheid, negatief zelfbeeld en een lage zelfwaardering tot gevolg. 

Zelfwaardering geeft de mate van de tevredenheid voor alle kanten van jezelf: je karaktereigenschappen, je vaardigheden, je normen en waarden, je uiterlijk en je sterke én zwakke kanten. Een hoge zelfwaardering betekent dat jij je goed voelt en tevreden bent met wie je bent en hoe je er uit ziet.
Mensen met een hoge zelfwaardering vinden zichzelf de moeite waard en dat stralen zij vaak ook uit naar anderen.

Een lage zelfwaardering betekent dat jij jezelf onvoldoende waardeert en je minderwaardig en onzeker voelt. Daardoor kun je het gevoel krijgen dat
je er niet bij hoort. Een lage zelfwaardering vermindert je kansen om jezelf ten volle te realiseren in het leven.

Schrijf op wat jij waardeert aan jezelf (denk aan karakter, vaardigheden, uiterlijk)? Bespreek dit met een medestudent.

Laten we met z’n allen gehoor geven aan de protestsong van Boggie en onszelf waarderen. Stop met fotoshop en filters! Stop met jezelf vergelijken met topmodellen en celebs. Hun geheim zit in de fotoshop.