“Wat heb je een leuke broek, nieuw?” “Nee, van Vinted. Van iemand anders geweest en dus tweedehands. Ik heb er veel minder geld voor betaald dan een nieuwe broek, dus ik ben er heel blij mee! En ik ben nog duurzaam bezig ook….”
Ben jij al gewend geraakt aan kleding kopen bij de kringloop en bij tweedehands online shops? Steeds meer jongeren ontdekken de voordelen van het kopen van tweedehands kleding. En duurzaamheid gaat een grotere rol spelen. Circulaire kleding, kleding gemaakt van hergebruikte kleding is de trend van de toekomst!
Waar koop jij je kleding, doe je dat het liefst online, of in een winkel?
Weet je waar je tweedehands kleding kan kopen?
Hoe vaak koop jij kleding en schoenen?
De 17 duurzaamheids ontwikkeldoelen
In de wereld zijn er grote uitdagingen: armoede, honger, ongelijkheid, klimaatverandering en ons aangetaste ecosysteem die we dringend moeten aanpakken. Grote acties om ze te overwinnen, zijn ontwikkeld met de naam: Sustainable Development Goals (17 SGD’s). Ze zijn ontwikkeld om tegen 2030 een groenere, eerlijkere en betere wereld te bouwen, en we hebben allemaal een rol bij het bereiken ervan.
Nieuwe kleding gemaakt van bestaande kleding, een van de 17 wereld doelen
Nieuwe mode gemaakt van oude kledingstukken ingezameld in Nederland. Het kledingmerk Loop.a life laat zien hoe de toekomst eruit kan zien. Bij Loop.a life gebruiken ze grondstof circulair, dat betekent hergebruik van grondstoffen. In 2015 was de oprichtster met andere met creatieve studenten, gericht op duurzame mode en textielrecycling in China en schrok ze over de bergen afval die ze tegenkwam op straat. Ze vroeg zich af hoe deze afvalstromen kon hergebruiken om nieuwe producten van te maken. Er zouden dan geen nieuwe stoffen en transport nodig zijn, er is geen extra belasting voor de planeet. Het inspireerde haar dat het grote probleem in de kledingindustrie tegelijkertijd ook een oplossing is; het recyclen van kleding is een van de meest duurzame manieren om textiel te produceren.
Bron: duurzaamheid.nl
Wat vind jij van circulaire kleding?
Weet jij welke merken duurzame kleding produceren?
Van welke merken zou jij wel kleding willen hebben die minder schadelijk is voor het milieu?
De laatste trend kost geen cent
Je wil er graag hip bijlopen met kleding die in de mode is, heel begrijpelijk. Op Shein, en andere hele grote internationale webshops wordt kleding vaak aangeboden voor een hele lage prijs. Heel fijn natuurlijk, maar wist je dat de kledingindustrie is namelijk één van de meest vervuilende industrieën die er is? Dat komt omdat het maken van kleren veel water en energie kost. Om de katoen te laten groeien is er veel water nodig. Voor één spijkerbroek heb je bijvoorbeeld al 7000 liter water nodig. Dat zijn zo’n 50 volle badkuipen. Ook het vervoeren van de kleding zorgt voor veel uitstoot. Minder kleding kopen en langer met je kleding doen is volgens deskundigen dus beter voor het milieu. Maar is dat wel zo makkelijk?
Met een goed gevoel een nieuwe look
We willen ons graag goed voelen in onze kleding, het moet lekker zitten, en leuk uit zien en ook een stijl die bij je past. Dat kan dus ook door iets bewuster je kleding te kopen. Bijvoorbeeld door eens te shoppen bij een tweedehands winkel of tweedehands webshop, waar vaak mooie (merk)kleding wordt aangeboden. Misschien heb je zelf ook nog wel kleding die je niet meer draagt waar iemand anders blij van zou worden? Zo help jij ook mee aan de 17 duurzaamheidsdoelen!
Tips voor het kopen en verkopen op Vinted: https://dianadeveld.nl/wordpress/winkeltje-spelen-op-vinted/
Maak jij je wel eens zorgen om de toekomst van de aarde?
Wat zou je zelf willen doen aan de 17 wereld ontwikkel doelen?