F*ck geluk! Hoera voor alle emoties

Durf jij open te zijn over jouw sombere buien?


Wist je dat 43,5 procent van de Nederlanders te maken krijgt met ‘psychische variaties’, zoals psychiater Dirk de Wachter (in Cinetree film ‘Uit de schaduw’) zo mooi zegt. Psychische variaties in de zin van stoornissen, kwetsbaarheden en aandoeningen. Nog steeds bestaat hierop een taboe. Best raar eigenlijk, want 1 op de 4 Nederlanders krijgt ermee te maken!

In ‘Uit de schaduw’ vertelt Hanna Verboom over de hoge pieken en diepe dalen in haar leven. Al op jonge leeftijd kreeg ze twee psychoses, werd ze opgenomen op een gesloten afdelingen, maar werd haar vooral geadviseerd om hierover te zwijgen. Het zou haar toekomst als actrice namelijk geen goed doen. In ‘Uit de schaduw’ deelt ze haar verhaal en hiermee moedigt ze mensen aan er vooral open over te zijn.

Klik op de link om de korte film te bekijken: https://cinetree.nl/korte-films/uit-de-schaduw

Ben jij bekend met psychische variaties?

Hanna kreeg het advies om te zwijgen.

Wat vind jij daarvan?

Alle emoties mogen er zijn

Misschien ken je het spreekwoord wel: “Voor het geluk geboren zijn”. Dit slaat op iemand die altijd geluk heeft en bij wie het altijd meezit. Vroeger dacht men dat kinderen die op zondag waren geboren ‘voor het geluk geboren waren’. Toch bestaan deze mensen eigenlijk niet. Niemand kent alleen maar geluk. Alleen maar geluk hebben, is een onmogelijke werkelijkheid. Zoals Hanna in de video hieronder zegt: “Het leven is niet een en al geluk. Het leven is ook accepteren dat er ongeluk is”. Alle emoties mogen er zijn en heet ze welkom. Als je je een dag of misschien langere tijd even wat minder voelt, dan is dat zo. Deel de mooie momenten in het leven, maar ook dingen waar je mee worstelt.

Wellicht heb je gekeken naar de korte film ‘Uit de schaduw en/of het fragment hierboven.

Wat heeft hierin de meeste indruk op jou gemaakt?

Hoe zou jij geholpen willen worden /een ander kunnen helpen bij psychische variaties?

Steeds meer jongeren krijgen te maken met depressieve klachten. Jij bent niet de enige. Deel je gedachten en gevoelens met anderen, mensen die dichtbij jou staan. Wil je hierover meer weten, lees dan het bericht ‘depressieve klachten’ op www.teezr.nl