De wijsheid van inheemse leiders

rooted message

Toen alles stil kwam te staan door Corona, besloten filmmaker Thomas Roebers en life coach Ingeborg Ertinger op zoek te gaan naar 16 inheemse leiders. Ze vroegen hen naar de tijdloze lessen waar we iets van kunnen leren.


In 2015 sprak filmmaker Thomas Roebers meerdere inheemse leiders. ‘Zij legden me uit dat de Aarde voldoet aan alle voorwaarden om een levend organisme te zijn. En wij mensen zijn onderdeel van dat biologische systeem.’

Wat zijn dat, inheemse leiders?

 “Inheemse volkeren kijken soms al meer dan honderdduizend jaar hoe je het beste in harmonie met de Aarde en elkaar kunt samenleven. Daar zijn ontzettend veel diepe en tijdloze wijsheden uit voortgekomen. Wijsheden die ons kunnen helpen om de toekomst opnieuw vorm te geven.”

Waarom denk je dat juist deze leiders worden gevraagd om hun wijsheid te delen?

“We zijn onderdeel van de natuur, we zijn ervan gemaakt, we komen eruit voort. Alles is met elkaar verbonden. Dit perspectief is voor mij de rode draad die we in alle gesprekken tegenkwamen”, legt Thomas uit. “Zodra je vanuit dit perspectief van inter-zijn naar de wereld kijkt en daar ook naar gaat handelen, verandert alles. Zorgen voor een ander of zorgen voor de natuur betekenen dan automatisch zorgen voor jezelf en vice versa.”

In negen maanden tijd interviewden Thomas en Ingeborg 16 inheemse leiders (Wisom Keepers). Ze vroegen hen: ‘Wat moet de wereld nu horen?’ Dit legden ze vast op video om mensen na te laten denken over de volgende lessen:

Zorgen voor de Aarde, betekent zorgen voor jezelf

“Inheems betekent oorspronkelijk. Dat je verbonden bent met de oorsprong van alles dat leeft en dat je de rijkdom en reikwijdte daarvan herkent. We zijn onderdeel van de natuur, we zijn ervan gemaakt en we komen eruit voort. En alles is met elkaar verbonden. Dit perspectief is voor mij de rode draad die we in alle gesprekken tegenkwamen”, legt Thomas uit. Zorgen voor een ander of zorgen voor de natuur betekent automatisch zorgen voor jezelf en andersom.”

Wat wordt bedoeld met ‘Zorgen voor een ander of zorgen voor de natuur, betekent automatisch zorgen voor jezelf en andersom’?

Zoek rijkdom niet in geld en spullen, maar in de natuur

“Wat me erg is opgevallen, is dat inheemse volkeren een hele andere kijk hebben op rijkdom en vooral waarde hechten aan immateriële zaken. Voor buitenstaanders lijkt hun bestaan nogal primitief. Maar zij ervaren het tegenovergestelde.”

Thomas geeft een voorbeeld: “Als kind krijg je bijvoorbeeld te horen: ‘Dit is een boom.’ En daar houdt het op. Inheemse volkeren kijken veel verder dan dat. Zij zien dat de wortels van een boom net zo diep de grond in gaan als de takken de lucht in, dat bomen een ondergronds netwerk hebben waarmee ze kunnen communiceren en dat ze op elkaar passen. Dat elke boom anders is en een karakter heeft. Wanneer je dat beseft, gaat een hele nieuwe wereld voor je open. Dan zie je een diepere verbinding met het universum en hoe waanzinnig mooi, ontwikkeld en magisch de natuurlijke wereld is. Dat is voor de inheemse leiders die wij gesproken hebben échte rijkdom.”

Zie jij de rijkdom van de natuur?

Laat je idee van hiërarchie los

“De wereld met al haar gebeurtenissen is net een muziekstuk. Het bestaat uit allerlei onderdelen en verschillende instrumenten. En samen maken al die onderdelen – hoe klein of groot ook – het muziekstuk, inclusief de stiltes. Deze metafoor van Patrick Dacquah uit Frankrijk weerspiegelt hoe inheemse leiders naar de wereld kijken”, aldus Thomas. “Door niet te denken in termen van hiërarchie (rangorde, volgorde), maar alle levende wezens gelijk te behandelen, ontstaat er harmonie (samenhang). Want zodra je de mensheid niet langer centraal stelt, kom je op hele andere ideeën en oplossingen die over het hele spectrum kloppen en voor iedereen goed uitpakken. Zowel op de korte als de lange termijn.”

Wat denk jij dat de inheemse leiders vinden van hoe wij leven; zijn wij wijs en verstandig bezig?

Wat vind jij?

Bron: maatschapwij.nu, rootedmessages.com