Coming out dag: ‘Uit de kast komen’ is geen doel, jezelf zijn wél!

Wil jij graag jezelf zijn? Precies, dat wil iedereen! Op Coming Out Dag (11 oktober) wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Het is een dag waarop er extra aandacht is voor mensen die willen vertellen dat ze bijvoorbeeld homo, lesbisch of biseksueel zijn.


Voor veel LHBTI’s is het ‘uit de kast komen’ geen eenmalige mededeling. Het is een proces van vertellen aan bijvoorbeeld verschillende mensen op school, aan vrienden, collega’s, familie of kennissen. Maar ook het wel of niet vertellen aan de personen die ze gedurende hun (hele) leven nog zullen ontmoeten. Het is hiermee een doorlopend denk- en vertelproces. De reacties van mensen kunnen uiteenlopen. Kortom, coming out kan dus verschillende emoties en gedachten oproepen.

“Kom vandaag uit de kast, of niet. Vertel het je vrienden en familie, neem je tijd nog even, of vertel het nooit, als je dat echt niet wil. Maar voel je niet gedwongen om uit de kast te komen omdat het Coming Out Dag is.”

Wat vind jij van deze uitspraak?

Nikkie Turtorials; Ik ben een transgender

Kun jij je het nog herinneren? Nikkie de Jager heeft 13 januari 2020 op Youtube een video geplaatst waarin ze een groot geheim vertelde. De make-upgoeroe Nikkie is geboren als jongen. Nikkie vertelt in onderstaande video dat ze heel blij is dat ze eindelijk kan delen wie ze echt is. Ze voelt zich vrij is blij en dat ze geen geheimen meer heeft. De reden waarom Nikkie nu vertelt dat ze als man is geboren, is dat ze werd gechanteerd. Met deze video wil het make up-wonder laten zien dat ze niet bang is om de waarheid te vertellen.

Duur; 17 minuten

De youtuber hoopte met haar boodschap “mensen over de hele wereld te inspireren” om hun leven te leiden zoals ze dat zelf wensen. “We moeten elkaar accepteren, respecteren maar vooral naar elkaar luisteren en elkaar begrijpen”, zei ze.

Wat vind jij ervan dat Nikkie transgender is?

Eigenlijk werd ze door omstandigheden (chantage) gedwongen het te vertellen. Wat vind je daarvan?

We zijn alweer een paar jaar verder. Is het haar gelukt om “mensen over de hele wereld te inspireren”?

Accepteer en respecteer jij anderen?

Hoe zou jij reageren als een vriend(in) van je een coming out heeft?

Bron: NPO3.nl

Splinter; Ik val op jongens

Hoe het om als jongen het je ouders te vertellen dat je op jongens valt? Tijdens een kerstdiner met het hele gezin vertelde Splinter Chabot aan zijn ouders dat hij op jongens valt. Daarna voelde het alsof hij niets meer te verbergen heeft. Splinter en zijn vader hebben een bijzonder, mooi en eerlijk gesprek over de coming out van Splinter; hoe dat was (en is) voor Splinter, maar ook voor voor zijn ouders.

Duur: 16 minuten


Wat valt je het meest op na het zien van de video?

Wat vind je van het advies dat Bart geeft aan ouders van jongeren die uit de kast willen komen?

Welk advies geeft Splinter aan die jongeren? Wat vind je van die tips?