Bijna 18…zorgverzekering

Uit onderzoek van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat veel MBO studenten geld missen, omdat ze de toeslagen niet kennen. Hoe zit dit bij jou?

Uit dat onderzoek blijkt dat een derde van alle mbo’ers geen zorgtoeslag ontvangt, terwijl ze daar vaak wel recht op hebben. Een deel van hen weet überhaupt niet van het bestaan van die toeslag. ,,Als je geen zorgtoeslag aanvraagt, ontbreekt er zomaar duizend euro per jaar op je rekening”, stelt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. (Bron: https://www.ad.nl/geld/nibud-mboers-missen-geld-omdat-ze-toeslagen-niet-kennen~a6c3aa80/) . Wil je hier meer over lezen? Zoek dan het artikel op, of voer een zoekopdracht in in een zoekmachine.

Hoe zit dat eigenlijk, het aanvragen van die zorgverzekering? En…. heb jij recht op zorgtoeslag?

Met een zorgverzekering ben je verzekerd voor de ziektekosten die je maakt. Denk daarbij aan medicijnen, bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Hiervoor betaal je premie (= bedrag dat je maandelijks betaalt om verzekerd te zijn).

Zorgverzekering studenten | Overstappen.nl

Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Als je niet verzekerd bent, krijg je een boete. Sommige verzekeraars bieden een speciaal pakket voor jongeren aan. Vanaf je 18e kun je ook zorgtoeslag aanvragen.

Er zijn veel verschillende aanbieders. Naast de basisverzekering kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Deze is niet verplicht. Welke verzekering je kiest, hangt vooral af van je persoonlijke situatie. Vergelijkingssites kunnen je helpen om al die zorgverzekeraars en hun pakketten te vergelijken. Kies daarbij dus wat bij jou past!

Als je je hebt aangemeld bij een bepaalde verzekeraar, kun je op de website inloggen met je DigiD. Je hebt dan overzicht over je eigen risico en je premie-betalingen. Zorg dus dat je een DigiD hebt aangevraagd.

Hoe lang zit je ‘vast’ aan een zorgverzekering? Kun je die zomaar wijzigen? Zo ja, wanneer en hoe?

Tip:
Heb je zorg nodig en is de situatie niet levensbedreigend? Ga dan naar de huisarts of huisartsenpost in plaats van naar het ziekenuis. Voor behandelingen bij je huisarts of huisartsenpost betaal je namelijk geen eigen risico. Voor spoedeisende hulp in een ziekenhuis wel.

Begrippenlijst (altijd handig!)
  • Basisverzekering: Wettelijk basispakket, verplicht voor iedereen. Het basispakket vergoedt onder andere de huisarts en medicijnen en is bij iedere zorgverzekeraar gelijk.
  • Aanvullende verzekering: Ziektekosten waarvoor je je extra kunt verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan de fysiotherapeut of logopedie. Welke kosten door de aanvullende verzekering worden vergoed, verschilt per verzekeraar. Let dus goed op waarvoor jij je nu eigenlijk verzekert.
  • Tandartsverzekering: Tandartskosten kun je na je 18e apart verzekeren. Als je bijna nooit iets aan je gebit hebt en je gaat 1 keer per jaar naar de controle dan kan het goedkoper zijn om het zelf te betalen.
  • Verplicht eigen risico: Iedereen heeft automatisch een eigen risico van € 385,- per jaar (2020). Als je zorgkosten hebt, betekent dat dat je (dit deel van) de kosten zelf moet betalen. Verwacht je veel ziektekosten, zet dit bedrag dan vast apart.
  • Aanvullend eigen risico: Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. Bovenop het verplichte eigen risico kun je de eerste € 100,- tot € 500,- aan zorgkosten zelf betalen. Je betaalt dan minder premie, maar als je zorg nodig hebt, moet je eerst een groter deel van de zorgkosten zelf betalen.
  • Eigen bijdrage: Voor bepaalde zorg uit het basispakket geldt een eigen bijdrage. Deze moet je dan altijd eerst betalen. Het maakt daarbij niet uit of je jouw eigen risico voor dat jaar al hebt betaald. De resterende kosten nadat je de eigen bijdrage hebt betaald worden verrekend met het verplichte eigen risico.
  • Polis: Een verzekering is een overeenkomst die je afsluit met een verzekeringsmaatschappij. De inhoud van de verzekering (welke kosten worden vergoed en voor welk bedrag) staat vermeld op de polis. De polis is dus het bewijs dat je verzekerd bent. Deze moet je goed bewaren.
  • Naturapolis: Bij dit type zorgverzekering wordt de zorg direct betaald door je verzekeraar. Je hoeft dus zelf niets voor te schieten. Je moet dan wel naar een zorgverlener gaan die is aangesloten bij jouw zorgverzekeraar.
  • Restitutiepolis: Hierbij kies jij zelf de zorgaanbieder. Je betaalt de rekeningen en stuurt de facturen naar de verzekeraar. Je krijgt dit geld dan later terug. Soms krijg je niet alles vergoed, maar bijvoorbeeld 100% van het gemiddelde tarief voor zo’n behandeling. Deze polis is meestal wat duurder dan de naturapolis.

Tip:
Zorg dat je het bedrag voor je eigen risico op een spaarrekening hebt staan.

In vier stappen je zorgverzekering vergelijken (2019) - Zorgwijzer
Zorgtoeslag

Zorgverzekeringen zijn niet goedkoop. Daarom is er de zorgtoeslag: een bijdrage in de kosten van de Belastingdienst. Als je 18 bent, heb je zelf recht op zorgtoeslag. Het bedrag dat je krijgt hangt af van je inkomen.

Ook als je ouders je zorgverzekering betalen, kun je zelf zorgtoeslag aanvragen. Dat staat los van wie jouw verzekering betaalt.

Je hebt recht op zorgtoeslag als je:
– 18 jaar of ouder bent;
– een Nederlandse zorgverzekering hebt;
– inkomen niet te hoog is;
– de Nederlandse identiteit hebt of legaal in Nederland bent.

Tip:
Kijk elk jaar wat je nodig hebt en wat bij je past. Je hoeft niet elk jaar een nieuwe bril te kopen bijvoorbeeld. Verwacht je minder zorg te gebruiken? Pas je zorgverzekering dan aan. Zo bespaar je een hoop geld!

Bron: Nibud

Heb je recht op zorgtoeslag?

Heb jij zelf je zorgverzekering geregeld? Of hebben je ouder(s)/verzorger(s) dit voor je gedaan?

Waar let jij op bij het kiezen van je zorgverzekering? Wat vind je belangrijk?

Hoe hoog staat jouw eigen risico en waarom?

Check jij elk jaar je zorgverzekering? Waarom wel of niet?

Heb jij recht op zorgtoeslag? Houd je dit ook bij wanneer je situatie anders wordt? (Je gaat bijvoorbeeld samenwonen, of je gaat meer verdienen)

Heb je wel eens onverwacht een rekening gekregen van zorg waar je niet op had gerekend of waar je niet van wist dat het niet vergoed zou worden? Waar was dit voor?