Ben je stoer of ben je een slet?

Wat is mannelijkheid of vrouwelijkheid? Zo wordt een meisje dat veel seks heeft bijvoorbeeld vaak een slet genoemd, terwijl dit van een jongen wel geaccepteerd wordt. Ook wordt een jongen die zich vrouwelijk kleedt of zijn emoties laat zien vaak homo genoemd. Het is lastig om je over deze onderwerpen uit te spreken terwijl veel mensen gelijkheid en diversiteit heel belangrijk vinden. Veel jongeren denken dat leeftijdgenoten negatiever denken hierover dan zijzelf en durven daardoor hun mening niet te uiten.


Praat erover

Een ding dat je in ieder geval kan doen is erover in gesprek gaan met elkaar! Door in de klas te praten over jouw beeld van rolpatronen bij jongens en meisjes helpt je eigen mening te vormen en die te bespreken met klasgenoten. Ze ontdek je misschien wel dat de meeste klasgenoten net zo over deze onderwerpen denken als jijzelf. Hierdoor kan je een ander helpen als die wordt uitgescholden of te maken heeft met geweld.

https://generatiejaen.rutgers.nl/

#zegerwatvan

Hoe vind jij dat iemand zich hoort te gedragen? Zijn er vaste regels? Of mag iedereen dit zelf bepalen? In de video’s op de website van de Rutgersstichting ontdek je wat jouw leeftijdgenoten hiervan vinden. Hoe denk jij hierover? Verbaas jij je soms ook over de reacties van anderen?
In de video’s gaan leeftijdsgenoten in gesprek over fixen en typische ‘mannendingen’. Heb jij ook het gevoel dat je vrienden zich in een groep soms anders voordoen dan ze zijn? Zeg jij er wat van als iemand een ander nafluit of lastig valt op straat? Of als je naaktbeelden ontvangt die niet voor jou bedoeld zijn? Er wat van zeggen kan soms best lastig zijn. Je wilt niet opvallen of bent bang hoe de groep reageert. Toch ben je het er niet mee eens. Worstel jij daar ook wel eens mee? Zo zeg je er wat van.