Begin bij jezelf: 11 dingen waar je geen talent voor nodig hebt

Een goed begin is het halve werk!


Er ligt een nieuw schooljaar voor je. Dat betekent een schone lei, dus nieuwe kansen. Hoe ga jij het aanpakken? Ga je voor een flitsende start? Voor sommige dingen heb je talent nodig, andere zaken kun je leren en verder ontwikkelen, maar er zijn ook dingen die je kunt doen zonder dat je er talent voor nodig hebt. En zeker weten dat je daar een goede start maakt!

Help, ik heb geen talent!

‘Ik heb geen talent’, zeggen veel jongeren over zichzelf. Toch heeft iedereen wel iets waar hij goed in is! Bij sommigen is dat gelijk duidelijk, bij anderen iets waar ze nog even naar moeten zoeken. Soms ben je je niet zo bewust van je talenten, omdat je misschien vindt dat het heel gewoon is wat je kunt.

Wat is talent?

De Van Dale geeft als betekenis van talent: ‘(natuurlijke) begaafdheid, gave’. Dat ‘natuurlijke’ hier tussen haakjes staat, betekent dat het iets is dat je kunt zonder dat je daar heel hard voor moet werken. Natuurlijk kun je je talenten wel verder ontwikkelen.

Ga op ‘talentenjacht’!

Misschien dat je nu nog geen duidelijk beeld hebt van wat jouw talent is. Dit betekent niet dat je geen talent hebt! De eerste stap is dat je erin gaat geloven dat ook jij ergens talent voor hebt. De tweede stap is dat je op verkenningstocht gaat om dit talent te vinden.

Maak een goed start; 11 dingen waar je geen talent voor nodig hebt.

Tijd om aan het werk te gaan! Met de volgende praktische tips kun je alvast een goed begin maken op school en stage. Dit werkt altijd en je hebt er geen talent voor nodig! Succes!

Nog even de 11 tips op een rijtje:

 1. Op tijd zijn
 2. Bij aankomst iedereen begroeten
 3. Afspraken nakomen
 4. Eerlijk zijn
 5. Verantwoordelijkheid nemen
 6. Positief denken en doen
 7. Moed en lef hebben
 8. Kijk naar jezelf!
 9. Probeer te leren van feedback
 10. 100% inzet
 11. respect tonen voor iedereen

Ga jij voor een flitsende start?

Hoe ga jij het dit jaar aanpakken?

Succes!