Je zou maar moeten onderduiken….

Stel je eens voor dat Anne Frank op haar dertiende verjaardag geen dagboek kreeg, maar een vlogcamera. Vanuit deze gedachte heeft de Anne Frank Stichting de serie ‘het Anne Frank Videodagboek’ gemaakt.

Wanneer we aan de tweede wereldoorlog en haar slachtoffers denken, zal bij de meeste van ons Anne Frank in gedachten opkomen. Anne is een Joods meisje dat wereldberoemd is geworden door haar dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Op 04 augustus 1944 worden Anne, haar familieleden en medeonderduikers gearresteerd door de Gestapo. Na deze arrestatie hebben helpsters Miep Gies en Bep Voskuijl de dagboeken en schriften van Anne in het Achterhuis gevonden. Miep bewaart Annes dagboeken en papieren na de arrestatie in een la van haar bureau. Anna haar vader Otto Frank overleeft het concentratiekamp als enige van de 8 onderduikers. Miep Gies overhandigt na de oorlog Annes dagboeken aan Otto Frank. Het begon ooit met een geschreven dagboek, daarna zijn er films gemaakt en er is zelfs een musical over het leven van Anne Frank. Misschien heb je ooit haar dagboek wel gelezen of een film over het Achterhuis gezien.  

Wat weet jij over Anne Frank?

Waarom heeft Anne Frank ooit een dagboek geschreven?

Anne zit ondergedoken met haar ouders, haar zus Margot, het gezin van Pels (met zoon Daan) en een gevluchte tandarts genaamd Fritz Pfeffer. De YouTube-serie speelt zich af vanaf 29 maart 1944 en eindigt op 4 augustus 1944. Dit is de dag waarop Anne en haar mede-onderduikers werden opgepakt door de Gestapo. Je bekijkt de serie vanuit Anne haar perspectief en zij deelt haar gedachtes en gevoelens met je. Ze neemt je mee naar het leven in het Achterhuis en kijkt terug naar de tijd toen ze nog niet ondergedoken was.

Bekijk hieronder de eerste aflevering van het Anne Frank Videodagboek:

Je zou maar moeten onderduiken……

Was de eerste aflevering wat je ervan had verwacht?

Stel je eens voor dat je moet onderduiken. Je mag 3 dingen meenemen die belangrijk zijn voor jou. Wat neem jij mee?

Anne Frank is misschien wel het bekendste slachtoffer van de holocaust, maar naast slachtoffer was ze ook een familielid, een dochter, een zusje, een vriendin en een getalenteerd schrijfster. Het kijken van de YouTube-serie informeert je niet alleen over haar leven, maar zet ook aan tot reflectie, bewustwording en betekenisgeving aan jouw eigen leven.

Welke persoonlijke inzichten heeft Anne Frank jou gegeven?

Wat gebeurt er nu in de wereld dat jij belangrijk vindt om vast te leggen voor later? Wat moeten mensen over 75 jaar weten over deze tijd?

Het leven van Anne Frank toen en jouw huidige leven verschillen waarschijnlijk behoorlijk van elkaar. Toch streven wij in onze huidige maatschappij wel dezelfde dromen na, namelijk gelijke rechten voor iedereen, een open en vrije samenleving en jezelf kunnen zijn.

Wat zijn jouw dromen/idealen?

We leven nu in een andere tijd, maar discriminatie is er nog steeds!

Welke groepen worden vandaag gediscrimineerd en bedreigd en door wie?