Allemaal een compliment!

Waarom is er op vrijdag 1 maart een Nationele complimentendag???
Omdat complimenten mensen blij, enthousiast, betrokken en productief maakt, maar ook beter laat luisteren én bereid maakt om dingen te veranderen! Waarom? Een oprecht compliment betekent dat iemand zich gezien en gewaardeerd wordt. Je krijgt meer zelfvertrouwen en meer vertrouwen in elkaar.


Alleen maar positieve bijwerkingen!
Een compliment zorgt als je het serieus en goed bedoelt alleen maar voor positieve bijwerkingen. Omdat de ontvanger zich gezien, serieus genomen en gewaardeerd voelt. En dan is het ook nog eens goed voor het milieu ;-)! Een compliment krijgen geeft gratis energie en is daarmee goed voor de gezondheid én het warmt de aarde niet, maar mensen wél op! Tenslotte is een compliment niet alleen leuk om te krijgen, maar zeker zo leuk om te geven!

Dus …
Laten we op 1 maart nadrukkelijk kijken naar wat er allemaal goed – in plaats van fout – gaat. Een dag waarop je jouw waardering naar iemand uitspreekt die jouw leven leuker maakt. Bijvoorbeeld naar de aardige dame in de kantine die lekkere soep maakt, een buurjongen die altijd vrolijk is, of je vader die al heel vaak je fietsband heeft geplakt. Natuurlijk zou het iedere dag complimenten dag moeten zijn, want iedere dag is er een reden om iets aardigs tegen iemand anders te zeggen!

Aan wie zou jij een compliment willen geven?

Welk compliment zou je kunnen geven?

In de volgende Tiktok compilatie “drive by Kindness” zie je dat het complimenten regent, aardig zijn is normaal!

Complimenteren kun je leren!

Complimenteren gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat een compliment persoonlijk en oprecht is. Hieronder 6 tips zodat het eigenlijk niet mis kan gaan:

1. Praat, schrijf of app altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij …

2. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.

3. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt duidelijk. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend/in bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend/in maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!

4. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op.

5. Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.

6. Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

En tenslotte een compliment aan jou, wat fijn dat je aandacht hebt voor dit onderwerp! Jij kan iemands dag opfleuren, het is heel aardig je dat doet.

Welk compliment zou jij jezelf kunnen geven?

Bron: nationalecomplimentendag.nl