A bloody important message!

Heb jij wel eens gehoord van de term verzorgingsarmoede? Een steeds groter wordend probleem in Nederland. Over verzorgingsarmoede wordt gesproken als iemand in de afgelopen twaalf maanden soms of vaak geen dagelijkse verzorgingsproducten, zoals tandpasta, maandverband, wasmiddel en deodorant heeft kunnen kopen vanwege een tekort aan financiële middelen. 24% van de Nederlanders die kampt met verzorgingsarmoede is zelfs wekelijks niet in staat om verzorgingsproducten aan te schaffen.


Stel je voor dat je moet kiezen tussen het kopen van eten of maandverband. Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven, is thuis geen geld voor menstruatieproducten. Menstruatiearmoede is een vorm van armoede die slecht zichtbaar is, vanwege de stigma en schaamte die heersen rondom zowel menstruatie als armoede. Het niet kunnen kopen van menstruatieproducten leidt niet alleen tot ongemak en schaamte maar ook tot gezondheidsrisico’s.

De Engelstalige term period poverty komt je misschien bekender voor, want de afgelopen jaren is de aandacht voor het probleem mede door social media vergroot. Het alternatief? Wc-papier, vodden of kinderluiers gebruiken. Of tóch die tampons kopen, maar je avondeten overslaan. 

Ondanks dat verschillende politici de vraag ‘waarom worden deze producten niet gratis aangeboden aan mensen die weinig geld hebben?’ op tafel hebben gelegd bij de minister voor Medische Zorg en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft de regering niet gekozen voor het gratis aanbieden van menstruatieproducten. In Schotland is dit inmiddels wél ingevoerd. Tampons en maandverband zijn hier vanaf augustus 2022 bij wet gratis. De wet moet menstruatiearmoede tegengaan en verplicht alle publieke instellingen, zoals scholen, universiteiten, bibliotheken en gemeentehuizen menstruatieproducten gratis aan te bieden voor iedereen die ze nodig heeft. Schotland is het eerste land dat dit doet.

Wat vind jij?

Zouden menstruatieproducten in Nederland gratis beschikbaar moeten zijn voor iedereen die het nodig heeft?

Bo & Pauline (Echte Gooische Moeders) bespreken in hun podcast ‘Genoeg over ons’ dit probleem. Ga naar 32:10 bij Bo & Pauline. Dan mis je niets van hun gesprek hierover.

Jij kunt iets doen!

Supermarkt Dirk van de broek steunt het Armoedefonds in de strijd tegen menstruatie-armoede. Van 18 t/m 24 september kun je bij deze supermarkt een actieproduct kopen, waarmee een verpakking maandverband wordt gedoneerd aan het Armoedefonds.

Verzorgingsproducten, zoals maandverband, moeten voor iedereen toegankelijk zijn! Help jij mee?

Het Armoedefonds stelt gratis menstruatieproducten beschikbaar via MUP’s (menstruatieproducten uitgiftepunten). Zijwillen meisjes en vrouwen zelf de keus bieden om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden. Daarom biedt het Armoedefonds verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons aan. Ook zijn er menstruatiecups beschikbaar.
Met al de MUP’s bereiken zij nu zo’n 170.000 meisjes/vrouwen in Nederland. Het Armoedefonds is erg blij met jou hulp in deze.

Wil jij producten doneren?
Dat kan! Ben je een inzamelingsactie gestart of heb je zelf nog wat producten staan die je niet meer gebruikt? Is het doosje stuk, maar zijn de maandverbandjes en de tampons nog netjes dicht verpakt? Je mag de producten sturen naar:
Stichting Armoedefonds
Antwoordnummer 10075
5240 VB Rosmalen


Het eerste duurzame ontwikkelingsdoel: Geen armoede!

Helaas, niet iedereen heeft genoeg geld voor al die boodschappen. Sterker nog: niet alle mensen hebben een huis. Ook in Nederland leven nog veel mensen, ook kinderen, in armoede. Soms omdat ze hun baan zijn verloren. Of omdat ze ziek zijn, waardoor ze geen salaris meer krijgen. Nederland is rijk vergeleken met veel landen in bijvoorbeeld Afrika en Azië. Toch heeft 14,5% van de Nederlanders te weinig geld om hier fijn te kunnen leven. Dat kan ervoor zorgen dat iemand slecht eet, niet op tijd naar de dokter gaat en niet meer sport of leuke dingen kan doen.

We moeten dus zorgen dat het geld beter wordt verdeeld. Zodat alle mensen een baan en een dak boven hun hoofd hebben, kunnen eten en af en toe leuke dingen kunnen doen. Zo helpen we armoede de wereld uit, om te beginnen uit Nederland.