Denk daar nog maar eens 5 dagen over na. Of niet?

In de kamer is er een voorstel gedaan om de bedenktijd voor abortus aan te passen. Wat vind jij daar van?


Op dit moment is het verplicht om 5 dagen na te denken over de beslissing om abortus te ondergaan. Dat vinden veel mensen achterhaald en ouderwets. Er is een voorstel gedaan om dit af te schaffen.

Maar…. wat houdt abortus eigenlijk in?

Bij een abortus wordt een zwangerschap bewust stopgezet. Jaarlijks gebeurt dit Nederland ongeveer 30.000 keer. Dit kan in een kliniek of een ziekenhuis. Een abortus is een lastige keuze. Deze beslissing kan om medische redenen gemaakt worden. Dan is de zwangerschap mentaal of fysiek schadelijk voor de vrouw.
Het kan ook zijn dat er bij de 20-weken echo ontdekt wordt dat de baby een hele zware handicap gaat krijgen of dat de kans op leven klein is. De ouders kunnen dan besluiten om de zwangerschap af te breken.

Wat is de 20-wekenecho?

Tijdens deze echo wordt er uitgebreid naar de baby gekeken. Er wordt onderzocht hoe het kindje zich ontwikkelt en of hij lichamelijke afwijkingen heeft. Dat kunnen afwijkingen zijn zoals:

  • Open rug
  • Open schedel
  • Schisis
  • Waterhoofd
  • Afwijkingen aan verschillende organen, zoals de hersenen, nieren, blaas, het hart en het maagdarmstelsel
  • Afwijkingen aan de botten, de buikwand, het middenrif of de armen en benen


Deze echo is niet verplicht, je mag zelf bepalen of je deze echo wel of niet wil doen.

De meeste abortussen worden gedaan om ‘sociale redenen’.

Kun jij bedenken wat sociale redenen kunnen zijn?

Voorbeelden van sociale redenen:

  • Ongewenste zwangerschap (bijvoorbeeld door seksueel misbruik)
  • De aanstaande ouders hebben niet genoeg inkomen
  • Het stel voelt zich nog te jong
  • Er is geen kinderwens
  • Er is geen (geschikte) partner
  • ……………………..

Hoe gaat abortus in zijn werk?

  • Tot 9 weken kan de abortuspil worden geslikt.
  • Tot 13 weken wordt meestal de zuigcurettage methode gebruikt.
  • Vanaf 13 tot 24 weken kan de foetus met abortustang worden verwijderd.
  • Vanaf 18 tot 24 kan de bevalling worden opgewekt met prostaglandinen. De foetus overlijdt vlak na de geboorte.

Wil je hier meer over weten? Kijk het filmpje!

NOS op drie


Alleen een arts mag een abortus uitvoeren. Dat mag tot het moment dat de foetus buiten de baarmoeder zou overleven. Dat is in de 24ste week van de zwangerschap. Daarna mag het alleen om echt zwaarwegende medische redenen.

Wat zou een ‘zwaarwegende medische reden’ kunnen zijn?

De keuze in Nederland

Sinds 1984 mag een vrouw in Nederland kiezen voor een abortus; ongeacht de reden. Maar daar zitten wel voorwaarden aan vast. Je hebt als je 16 dagen of langer zwanger bent, nu nog een verplichte bedenktijd van 5 dagen. Dat besloot het parlement in de jaren tachtig om te voorkomen dat vrouwen een overhaast besluit zouden nemen.  
Een deel van de Tweede Kamer staat nog steeds achter die 5 dagen bedenktijd. Een abortus kan emotionele, maar ook lichamelijke klachten veroorzaken en het gaat wel om een leven. Een meerderheid van het parlement denkt echter dat vrouwen heel goed in staat zijn hun eigen keuzes te maken. Voordat ze bij een abortuskliniek komen, hebben ze vaak al goed nagedacht over hun keuze. De vraag is dan of die bedenktijd nog wel nodig is. Zijn die 5 dagen niet juist extra belastend voor de vrouw? Verdeeldheid in de Kamer dus. Wat vind jij ervan?

In het kort:

Als je 16 dagen of minder overtijd (dus eigenlijk zwanger) bent, heb je geen verplichte bedenktijd van 5 dagen voor een vroege abortus. Daarna dus wel. Dit betekent dat je na het eerste gesprek met de arts een verplichte bedenktijd krijgt. Dit is zo bepaald zodat je vrijwillig en bewust deze keuze maakt. Verder mag abortus tot de ‘vrucht’ buiten het lichaam zou kunnen overleven. Die grens ligt bij 24 weken, maar in de praktijk wordt 22 weken aangehouden (artsen kunnen tot op 2 weken nauwkeurig de zwangerschapsduur bepalen).

Nu je alles zo gelezen hebt, begrijp je dan dat er een verplichte bedenktijd is?

Wat vind jij van deze verplichte bedenktijd? Vind jij dit (zoals sommige zeggen) niet eerlijk, aangezien vrouwen er van tevoren goed over na hebben gedacht voordat ze deze beslissing nemen?

Probeer het eens van 2 kanten te bekijken en voor beide stellingen een argument voor en tegen te bedenken.

Wat zou jouw advies zijn aan het kabinet?

Heb je bij meer onderwerpen te maken met een bedenktijd? Zou dit zo moeten blijven, of moet daar ook nog eens goed naar gekeken worden?

Wil je de hele slideshow met video’s zien over dit onderwerp of andere onderwerpen die hiermee te maken hebben?

Bron: NPO kennis